Jeroen Luttikholt
by Jeroen Luttikholt

Veel gebruikers gebruiken op verschillende plekken hetzelfde wachtwoord. Zo kan het zijn dat je hetzelfde wachtwoord gebruikt voor LinkedIn, Facebook en voor je mailomgeving in Office365. Dit lijkt gemakkelijk en dat is het ook, maar het is ook erg riskant. De laatste maand zijn er diverse databases met gehackte wachtwoorden opgedoken.

Wat betekent dit voor jou?
Het kan zeker ernstig zijn voor jou of voor je organisatie. Stel dat een gebruiker zijn wachtwoord de laatste tijd niet heeft gewijzigd, dan kunnen kwaadwillende proberen in te loggen in je zakelijke omgeving. Het komt regelmatig voor dat bedrijven gericht aangevallen worden. Vanuit directie wordt aan de administratie gevraagd wat de banksaldo’s zijn of erger nog: er wordt gevraagd een geldbedrag over te maken naar een vreemd bankrekeningnummer. Omdat de vraag lijkt vanuit binnen de organisatie te komen, is het aannemelijk dat collega’s hierin trappen.

Checken of jouw wachtwoord gehackt is?
Er zijn verschillende pagina’s waar je kunt checken of jouw inloggegevens bekend zijn in bepaalde databases. Klik hier om dit direct te checken. Word je account gevonden? Dan raden wij jou aan om alle belangrijke wachtwoorden te veranderen. Voor onze klanten zullen wij in de komende weken een check uitvoeren.

Hoe te voorkomen?
Als individu is het niet te voorkomen dat grote websites worden gehackt. Echter kun je wel zorgvuldig omgaan met je inloggegevens. Om mee te beginnen is het aan te raden om verschillende wachtwoorden te gebruiken en om deze regelmatig te wijzigen. Om deze wachtwoorden bij te houden is het gebruik van een wachtwoordmanager aan te raden. LastPass is hiervan een voorbeeld. Daarnaast is het gebruik van two-factor-authenticatie een mogelijkheid. Dit betekent dat er twee stappen moeten worden doorlopen om toegang te krijgen tot een omgeving. De eerste stap is veelal het invoeren van een gebruikersnaam en wachtwoord, de tweede stap is het geven van goedkeuring op een tweede apparaat. Dit is de meest veilige methode omdat deze in vele gevallen is gekoppeld aan je smartphone.

Meer weten over hoe om te gaan met wachtwoorden? Kom naar onze kennissessie wachtwoordbeheer op woensdag 16 mei om 19:30 uur. Je kunt je aanmelden door een mail te sturen naar info@nubix.nl.

Geplaatst in categorie Nubix
Vorige
Alle berichten
Volgende

We Build Building and Great Homes.

We successfully cope with tasks of varying complexity, provide long-term guarantees and regularly master new technologies.

Get in touch

(+380) 50 318 47 07

65 Allerton Street 901 N Pitt Str, Suite 170, VA 22314, USA

Facebook Twitter Linkedin