Nubix
Jeroen Luttikholt
by Jeroen Luttikholt

Moeder zegt tegen haar kind; “overal waar geen slotje voor staat, kan je kiezen als wifi netwerk”. Ik denk dat veel mensen dit wel herkennen. Maar is dit wel zo veilig? En ik denk dat we zelf het antwoord eigenlijk wel weten.
Nee dus, het is eigenlijk niet veilig voor je smartphone of tablet!

Openbare verbindingen zijn niet veilig, ook niet voor je telefoon. Bij veel openbare netwerken krijg je vooraf een inlogscherm te zien. Als je dit ziet, dan is er in ieder geval een ‘veiliger’ openbaar netwerk. Zie je niet zo’n inlogscherm, dan kan het zijn, dat iemand zich voordoet als ‘openbaar netwerk’, dus dan zit je in een onveilig netwerk en kunnen je telefoon en bestanden gehackt worden.

Mocht je dan toch het internet op moeten, is ons advies, gebruik geen gevoelige apps of log niet in op websites of op de bank. Voorkomen is beter dan genezen in dit geval.

Om te internetten op je smartphone of tablet kun je het beste je databundel (3G of 4G) gebruiken. Dat kost geld, maar is veel veiliger. Of gebruik een VPN. Ook met je computer kun je het beste via een VPN gebruikmaken van een openbaar wifi-netwerk.

Ook als je ergens in een openbare je smartphone, tablet of laptop wil opladen. Doe dit niet zomaar. Doe dit sowieso met een ‘eigen’ oplaadkabel. Er kunnen namelijk ‘hack’ chips in andere kabels zitten, die je niet kan zien. Daarnaast kan je het opladen veilig maken, door er een ‘anti hack jack’ tussen te zetten. Deze zorgt ervoor dat er geen data van je telefoon of andere devices afgehaald kan worden. Koop dit soort dingen ook nooit zomaar via de bekende ‘goedkopere’ kanalen, maar bij een erkende leverancier.

Maar laat dus je kind niet zomaar op elk netwerk inloggen. En doe dit zelf dus ook niet. Je zal kunnen denken, dat overkomt me niet. Maar het is juist voor hackers makkelijk geld verdienen.

Wil je hier meer over weten, dan laat het gerust weten.

Anti Hack Jack
Geplaatst in categorie Nubix
Vorige
Alle berichten
Volgende

We Build Building and Great Homes.

We successfully cope with tasks of varying complexity, provide long-term guarantees and regularly master new technologies.

Get in touch

(+380) 50 318 47 07

65 Allerton Street 901 N Pitt Str, Suite 170, VA 22314, USA

Facebook Twitter Linkedin