Nubix
Jeroen Luttikholt
by Jeroen Luttikholt

Repetitive Strain Injuryof RSI: het is een bekende klacht binnen ICT. Het zit hem in de naam; door steeds dezelfde bewegingen over een langere periode te maken, kun je je vingers en polsen beschadigen, en pijn krijgen in je schouders en nek. Veel voorkomende klachten zijn tintelende gevoelens of pijn in de vingers, polsen en armen. Ook kan het leiden tot een stijve nek of schouders, waardoor je de hele dag een zeurend gevoel ervaart. Zeker in deze periode waarin thuiswerken veelvuldig wordt gedaan, is het belangrijk om aandacht te besteden aan dit onderwerp. 

Hoe krijg je RSI?
De meest voorkomende oorzaak van RSI is dus het constant maken van dezelfde bewegingen. Binnen ICT gaat het dan vooral om het constant gebruik van de muis en getyp op het toetsenbord. Maar dit zijn niet de enige mogelijke oorzaken van RSI. Andere oorzaken zijn:

  • Het aannemen van een verkeerde werkhouding: als je hele dag achter de pc of laptop zit, ga je vaak vanzelf voorover leunen met je hoofd en je schouders, wat tot stijfheid in je gewrichten leidt. Ook wanneer je scherm niet recht voor je staat en je een gedraaide houding aanneemt, is dit slecht voor je lichaam. 
  • Je hebt je lichaam geen rust gegund: de stijfheid en pijn in je lichaam bouwt zich over verloop van tijd op. Negeer je dit, dan krijgt je lichaam geen tijd om dit te herstellen en tot rust te komen. 
  • Je rekt je te weinig uit: als je te lang in dezelfde houding zit of te vaak dezelfde beweging maakt zonder af en toe je spieren te strekken, gaat je bindweefsel te strak om je spieren zitten. Wanneer je vervolgens weer gaat bewegen, voelen je spieren stram omdat je weefsel is gaan verkleven. 
  • Je drinkt te weinig water: als je te weinig water drinkt, is je lichaam gedwongen water uit je bindweefsel te halen, waardoor het weefsel ook hierdoor strakker wordt.

Hoe voorkom je RSI?
RSI is vervelend om te hebben, maar relatief makkelijk te voorkomen. Door het opvolgen van slechts enkele simpele tips, kun je al een flinke slag maken richting het voorkomen en oplossen van RSI. 

  • Let op je houding. Ga rechtop zitten in je stoel en zorg ervoor dat je stoel zo is afgesteld dat je armen in een rechte lijn voor je uit op je bureau liggen. Houd hierbij je ellebogen zo dicht mogelijk langs je lichaam. Gebruik eventueel een laptopstandaard zodat je scherm zich recht voor je gezicht bevindt. Zo hoef je je ook niet voorover te buigen naar je scherm toe. 

  • Ontlast je vingers en polsen door gebruik te maken van een ergonomische muis of polssteunen. Deze zijn speciaal ontworpen om extra last van je handen en polsen te ontnemen, waardoor je er minder snel last van krijgt. 
  • Rek jezelf regelmatig uit. Doe dit zeker ’s ochtends wanneer je wakker wordt, maar het is ook goed om dit regelmatig tijdens het werk te doen. Neem ieder uur even een paar minuten om de benen en armen te strekken. Vergeet ook niet om even je polsen en je nek te bewegen om je bindweefsel weer los te schudden. 
  • Drink meer water. Het advies is 1,5 tot 2 liter per dag. Zo voorkom je dat je lichaam vocht uit je bindweefsel moet trekken, waardoor het weefsel soepel en pijnloos blijft. 

Wij wensen jullie veel succes met deze tips! Met deze in het achterhoofd kunnen wij allemaal op een verantwoorde manier productief blijven. Benieuwd naar prijzen en informatie voor hulpmiddelen? Neem contact met ons op! 

Geplaatst in categorie Nubix
Vorige
Alle berichten
Volgende

We Build Building and Great Homes.

We successfully cope with tasks of varying complexity, provide long-term guarantees and regularly master new technologies.

Get in touch

(+380) 50 318 47 07

65 Allerton Street 901 N Pitt Str, Suite 170, VA 22314, USA

Facebook Twitter Linkedin