Nubix
Freek Jan ter Haar
by Freek Jan ter Haar

Microsoft Viva is een platform voor werknemerservaring dat communicatie, kennis, leren, bronnen en inzichten in de werkstroom samenbrengt. Mogelijk gemaakt met Microsoft 365 en ervaren via Microsoft Teams stimuleert Viva een cultuur waarin personen en teams overal de beste versie van zichzelf kunnen zijn.

Viva bestaat uit vier slimme tools waarmee je beter verbonden blijft met jouw organisatie:

  1. Connections
  2. Insights
  3. Learning
  4. Topics

Waar het bij Viva Connections draait om de verbetering van de communicatie tussen jou en je collega’s, gaat het bij Viva Insights om inzicht in het sociale welzijn van je team. Met Viva Topics kun je snel en gemakkelijk kennis binnen jouw organisatie vinden en Viva Learning zorgt ervoor dat je professionele vaardigheden onder de knie krijgt waarmee je jouw persoonlijke ontwikkeling vorm kunt geven.

Teams Viva

#1. Viva Connections

We werken nog steeds veel uit huis. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 60% zich sinds de thuiswerkexplosie minder met het eigen team verbonden voelt. De personeelsbijeenkomsten, uitstapjes en evenementen zijn voor veel organisaties op een laag pitje gezet.

Voor nieuwe medewerkers kunnen de eerste maanden behoorlijk ingewikkeld zijn. Viva Connections zet Microsoft 365 en SharePoint in om een gestroomlijnde omgeving voor eindgebruikers te creëren. Managers kunnen via personeelsmeetings gemakkelijk contact leggen met hun medewerkers. Ook hebben medewerkers eenvoudig toegang tot het nieuws of het beleid van de organisatie en vormt Connections de toegang tot groepen en community’s waaraan medewerkers via Yammer kunnen deelnemen. Met behulp van een digitaal dashboard kun je alle feeds en informatie over jouw digitale werkplek terugvinden, waardoor je beter contact houdt met je collega’s en medewerkers.

#2. Viva Insights

Door het vele thuiswerken is de grens tussen werk en privé grotendeels vervaagd. Daarmee lopen je medewerkers het risico om mentaal in de kreukels te raken. Om dat te voorkomen is het belangrijk dat je het sociale welzijn van je medewerkers bewaakt.

Microsoft Viva Insights kan een manager onder meer ondersteunen bij het checken van de mentale gesteldheid van medewerkers om te voorkomen dat ze tegen een burn-out aanlopen. Ook kan Viva Insights medewerkers aanraden om bepaalde meldingen in Teams uit te schakelen, tijdig pauzes in te plannen of te zorgen voor voldoende focustijd per dag. Daarnaast kan Insights medewerkers aanmoedigen om agenda’s te blokkeren of dagelijks prioriteiten te stellen om jezelf te focussen op je belangrijkste taken. In feite draait het bij Microsoft Viva Insights dus om inzicht in het sociale welzijn van je team.

#3. Viva Learnings

Mogelijkheden om nieuwe kennis en vaardigheden op te doen zijn van cruciaal belang. Uit een recent verschenen onderzoeksrapport van LinkedIn bleek zelfs dat 94% van de medewerkers langer bij een organisatie zou blijven werken als de organisatie meer zou investeren in hun ontwikkelings- en leerproces.

Microsoft Viva Learning helpt organisaties om het opdoen van nieuwe kennis een natuurlijk aspect van de bedrijfscultuur te maken. Met deze tool kunnen medewerkers eenvoudig nieuwe trainingen en cursussen ontdekken, volgen en delen met de rest van de organisatie. Managers krijgen mogelijkheden aangereikt om specifieke opleidingsmogelijkheden toe te wijzen en opleidingen bij te houden, zodat de leercultuur een flinke boost krijgt. De tool maakt een centrale omgeving in Teams aan, die met behulp van kunstmatige intelligentie automatisch voorstellen voor bepaalde cursussen doet. Ook kun je handig trainingen toevoegen vanuit je eigen omgeving of vanuit een ander platform, zoals LinkedIn Learning.

Viva Learning

#4. Viva Topics

Het is voor medewerkers niet altijd even gemakkelijk om informatie te achterhalen. Zo kan het een behoorlijke uitdaging zijn om een expert te vinden over een specifiek onderwerp, bedrijfsafkortingen te begrijpen of de juiste documentatie over (bedrijfs)processen te vinden.

Met Viva Topics wordt het heel eenvoudig om informatie boven water te krijgen. Met Microsoft Viva Topics kun je jezelf namelijk uitrusten met kennis die binnen jouw organisatie rondzwerft en kun je contact leggen met medewerkers die over deze specifieke kennis beschikken. De tool wordt ondersteund met kunstmatige intelligentie en zorgt ervoor dat kennis en expertise automatisch worden geordend. Viva Topics bewaart het overzicht over alle zogenaamde topic cards, waarop documenten, clips en personen tevoorschijn komen die met het onderwerp te maken hebben. Op die manier bespaar je gegarandeerd een heleboel kostbare tijd.

Tot slot…

Viva brengt verschillende Microsoft-diensten bij elkaar die ervoor zorgen dat medewerkers makkelijker informatie tot zich kunnen nemen. Daardoor wordt de onderlinge communicatie tussen jou en je collega’s stevig bevorderd. Ook kun je veel eenvoudiger met elkaar samenwerken, waardoor je uiteindelijk productiever gaat werken. Wil je weten hoe dit in jouw organisatie voordelen met zich mee kan brengen, vraag ons eens om advies.
What’s app, telefoon en mail.

Geplaatst in categorie Nubix
Vorige
Alle berichten
Volgende

We Build Building and Great Homes.

We successfully cope with tasks of varying complexity, provide long-term guarantees and regularly master new technologies.

Get in touch

(+380) 50 318 47 07

65 Allerton Street 901 N Pitt Str, Suite 170, VA 22314, USA

Facebook Twitter Linkedin